Tijdsplanning 03-12-2018 t/m 29-11-2019
Opdrachtgever Gemeente Horst aan de Maas
Locatie Equestrian Centre Peelbergen


Het project

“Equestrian Centre de Peelbergen” is meer dan het paardensportcentrum dat het op het eerste gezicht lijkt. Het hele jaar door zijn er paardenconcoursen en allerlei aanverwante evenementen. De paardenconcoursen trekken deelnemers uit binnen- en buitenland en de mondiale wereldtop weet dit moderne complex inmiddels te vinden.

Twee delen

Helaas snijdt de Peelstraat het gebied in twee delen. Dat is onhandig en soms zelfs onveilig, vonden veel belanghebbenden al enige tijd. Stevacon deed de gemeente diverse voorstellen voor een brug waar paarden en publiek overheen kunnen: een equiduct. Volgens het eisenpakket van de opdrachtgever moet die brug zes meter hoog worden en gemaakt van Cortenstaal, met betonnen landhoofden en toegankelijk via taluds. De keuze voor een samenwerking in bouwteamverband heeft aanzienlijk bijgedragen aan noodzakelijke verkorting van het beslissingsproces.

Kort houden

De gekozen variant van de brug heeft een overspanning van 24 meter en twee taluds en trappen aan weerszijden van de brug. Als compromis tussen kosten en verkeershinder loopt een van de twee menpaden parallel aan de Peelstraat om de betonnen landhoofden van de brug heen. Dat scheelt weer enkele meters brug, en dus kosten.

Quick-quick-slow

Een struikelblok in de uitvoering was de duur van het hippisch seizoen. Tussen april en september zijn werkzaamheden aan de brug praktisch onmogelijk door de vele evenementen in die periode. De brughoofden zijn daarom al in het voorjaar geconstrueerd. Echte kunstwerken, want de betonconstructies hebben heel wat schuine zijden. Het bouwen van de bekisting en storten van beton was daardoor een flinke puzzel.

25 ton

In de zomerperiode kunnen ontwerpers en makers van de staalconstructie in relatieve rust nog het nodige doen. Aan het einde van dit jaar volgt de detail-engineering en de afbouw. De brug zelf bestaat uit twee L-vormige staaldelen. De wanden daarvan bepalen het draagvermogen van de brug. De twee staaldelen wegen 25 ton elk en komen met speciaal transport over de openbare weg uit Wanssum. Voor een optimale sterkte worden die delen over de lengte-as van de brug met 320 bouten bevestigd.

Project in beeld

20190613 D4wtvkzx4aicbji
20191105 Brug Kornenberg (2)
20191003 Stevacon Kronenberg Brug Inhijsen 14 (1)
20191105 Brug Kornenberg (17)

KOM IN CONTACT

Heb je vragen? Specifieke wensen? Of gewoon interesse in meer info? Wij helpen graag! Oók online. Contact opnemen kan dus altijd. Mail of bel ons, of maak gebruik van het formulier hiernaast.

E-mail: info@stevacon.nl

Telefoon: 0475 - 567788