Tijdsplanning 24-12-2020 t/m 30-06-2023
Opdrachtgever Plastic Energy
Locatie Chemelot


Stevacon bouwt op Chemelot zijn grootste project ooit: de eerste commerciële recyclingfabriek ter wereld dat plastic afbreekt tot olie. De bouw is in opdracht van het Engelse Plastic Energy, dat samen met SABIC de joint venture SPEAR vormt. 

Op de laatste dag voor de kerstvakantie 2020 werd het contract getekend. Aan die ondertekening ging een intensief tendertraject van acht maanden vooraf. Stevacon werkte hieraan samen met partners BLM Wegenbouw, Spie en Frijns.  

 

Ontwerp en uitvoering

Stevacon is verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering van het project.

“We verzorgen alle bouwkundige en civiele werkzaamheden voor alle gebouwen en de infrastructuur”, licht Ildar Vleugels, projectleider, toe. “BLM verzorgt de infra, Frijns het staalwerk en Spie de gebouwgebonden elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Als nevenaannemer piping is uiteindelijk Worley gekozen door SPEAR.”

 

Het traject

Eind maart 2021 is de uitvoering begonnen. In mei 2021 had Stevacon alle palen aangebracht. Daarna is als eerste de tankopslag met opvangbekken gebouwd. Aansluitend de workshop, de opslag en de afvalwaterbehandeling. 8 februari 2022 was een belangrijke milestone: de vloer van deel A werd gestort. Hierop zijn door Worley de verschillende modules geplaatst, compleet geprefabriceerd in Spanje en per boot en vrachtwagen naar Chemelot vervoerd. Medio mei werd de grote opslagloods (deel B) gesloten door de laatste gevelpanelen te monteren.

 

Ontwerpen tijdens uitvoering

“Een van de grootste uitdagingen was dat er nog volop ontworpen werd toen de uitvoering al was gestart”, geeft Ildar aan. “Zelfs tot aan juni 2022 werden er nog zaken gewijzigd, aangevuld en geschrapt waardoor soms zelfs vergunningstrajecten opnieuw doorlopen moesten worden. De totale projectomvang is sinds het tekenen van het contract behoorlijk toegenomen. De samenwerking met de klant is goed, en wellicht nog belangrijker, de klant is tevreden over ons geleverde werk!”

 

Eind 2022 is de fabriek operationeel en kan deze significant bijdragen aan een circulaire economie voor de plastic wereld. De werkzaamheden door Stevacon duren nog tot begin 2023.

 

Projectomvang

 • Deel A: Reactor Area: 92 palen en een zware grote betonvloer waarop Worley de modules plaatst.
 • Deel B: Extruder/voorbereidingsgebouw: 218 palen, een grote stalen opslagloods met brandwand
 • Deel C: Kantoorgebouw en controlekamer
 • Deel D: Drainage Tank
 • Deel E: Afvalwaterbehandeling
 • Diversen: Opslag, tanks, workshop, noodgenerator, diverse leidingbruggen

Plastic Energy

 • IMG 4789
 • IMG 4792
 • IMG 4794
 • IMG 4804
 • IMG 4807

KOM IN CONTACT

Heb je vragen? Specifieke wensen? Of gewoon interesse in meer info? Wij helpen graag! Oók online. Contact opnemen kan dus altijd. Mail of bel ons, of maak gebruik van het formulier hiernaast.

E-mail: info@stevacon.nl

Telefoon: 0475 - 567788